Το Παρίσι «Πρασινίζει» για να Μειωθούν οι Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα


Το Παρίσι «Πρασινίζει» για να Μειωθούν οι Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα
Το Παρίσι «Πρασινίζει» για να Μειωθούν οι Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα
 energia.gr
Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Παρίσι, εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα. Οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας εφαρμόζουν, τώρα, μια νέα φιλόδοξη στρατηγική για να μειώσουν τα επίπεδο της ρύπανσης κατά 25%, έως το 2020, όπως προβλέπει το Plan Climat Energie Territorial (PCET)
Τα βιώσιμα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, καθώς και οι πράσινες στέγες, τοίχοι και κήποι, στον τελευταίο όροφό τους, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί ο νέος αυτός στόχος.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί την κύρια προτεραιότητα», λέει η Virginie Houzé, διευθυντής έρευνας της JLL France, προσθέτοντας: «Η βιώσιμη οικοδόμηση κατευθύνεται προς αυτόν τον τομέα. Όλοι γνωρίζουν ότι τα νέα κτίρια πρέπει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και, μολονότι οι πιστοποιήσεις δεν είναι υποχρεωτικές, κανένας κατασκευαστής δεν θα κατασκευάσει, σήμερα, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Στην πραγματικότητα, οι πωλητές ακινήτων κινούνται, συχνά, προς την αντίθετη κατεύθυνση και επιδιώκουν να εξασφαλίζουν περισσότερες πιστοποιήσεις, ώστε να προσελκύσουν τους επενδυτές, τόσο από τη Γαλλία όσο και από το εξωτερικό», συμπληρώνει η Houzé.
Παράλληλα, προωθείται η παροχή οικονομικών κινήτρων για την υλοποίηση των «πράσινων», οικιστικών έργων. Τον περασμένο Απρίλιο, η γαλλική κυβέρνηση περιέγραψε το σχέδιό της για να την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, μέσω ενός νέου λογαριασμού χρηματοδότησης, για το 2018. Στόχος της είναι η ανακαίνιση 250.000 ιδιωτικών κατοικιών ετησίως, μέσω φορολογικών κινήτρων και πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.